Αποτελέσματα marketing pulse 2024

Σημαντικές προκλήσεις για το Marketing το 2024
Με τη συμμετοχή 118 επιχειρήσεων – μαρκών ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η έρευνα για την πορεία του marketing στη χώρα μας, Marketing Pulse 2023.
Η έρευνα πραγματοπoιείται από το The Marketing Hub, σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι επικεφαλής του marketing των εταιριών απάντησαν και εφέτος ερωτήματα, προσδιορίζοντας την ακριβή θέση και τη λειτουργία του marketing σε μία επιχείρηση, τις ακολουθούμενες στρατηγικές, τις σημαντικές τους προτεραιότητες, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο σημερινό ιδιαίτερα ευμετάβλητο και αβέβαιο περιβάλλον.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας Marketing Pulse 2024
Oι επικεφαλής του marketing εμφανίζονται γενικά λιγότερο αισιόδοξοι σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομία και τον κλάδο τους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ εμφανίζεται για πρώτη φορά πτώση και στην αισιοδοξία τους σχετικά με την επιχείρηση που εκπροσωπούν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2023 κινήθηκε η αισιοδοξία τους για την Ελληνική οικονομία. Οι marketers φαίνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να παραμένουν θετικοί γενικά για το μέλλον σε μακρο και μικρο επίπεδο, αλλά περισσότερο ρεαλιστές στις νέες δυναμικές που αναπτύσσονται στο περιβάλλον.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών (76%), ο πληθωρισμός (64%) καθώς η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή (54%) είναι οι 3 σημαντικότεροι τομείς που με βάση την έρευνα θα επηρεάσουν περισσότερο το έργο του marketing των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η ενεργειακή κρίση υποχωρεί το 2024 σε σχέση με το 2023, ενώ η κλιματική κρίση αναδύεται στην πρώτη πεντάδα (34%) των τομέων αυτών.
Η πρώτη και σημαντικότερη στρατηγική marketing που θα ακολουθηθεί το 2024 είναι αυτή της διείσδυσης της αγοράς (66%) με την ανάπτυξη των νέων προϊόντων και υπηρεσιών να περνάει στη δεύτερη θέση αυτή τη χρονιά με 64%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η εμφάνιση των στρατηγικών συνεργασιών στην τρίτη θέση για πρώτη φορά, με 54%, μια επιλογή η οποία σταθερά τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος στη χώρα μας, δηλώνοντας μια μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα από πλευράς εταιριών για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής του marketing στη χώρα μας είναι για μια ακόμα φορά η ανάγκη «να κάνουν πιο πολλά με λιγότερους πόρους» (64%). Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης κάνει μια «εντυπωσιακή» είσοδο στην ατζέντα του marketing και βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 53%. Υψηλά παραμένει στις προκλήσεις η δυνατότητα των marketers να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα διαθέσιμα σε αυτούς δεδομένα (Data Analytics (46%) σε χαμηλότερο όμως επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι 5 τομείς στους οποίους οι senior marketers θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση κατά την τρέχουσα χρονιά είναι, το χτίσιμο της επωνυμίας (brand) με 58%, το digital marketing (57%), η διαφήμιση (45%), το content marketing 37% και η καινοτομία / ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με 32%. H διεύρυνση του δείγματος των εταιριών στη φετινή έρευνα έχει αναμφίβολα επηρεάσει τα συνολικά αποτελέσματα με το «κλασικό» marketing να ενισχύει την παρουσία του σε κάθε τομέα των απαντήσεων.

Ενισχύεται ο ρόλος του Marketing
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ενίσχυση του ρόλου του marketing μέσα σε μία εταιρία. Το 62% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι το marketing έχει ισχυροποιηθεί λίγο ή πολύ τα τελευταία χρόνια! Επίσης φαίνεται ότι τα marketing budgets στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα αυξηθούν το 2024 (59% έναντι 56% το 2023). Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων δηλώνει ότι ο αριθμός του προσωπικού στο marketing θα παραμείνει ο ίδιος (59%), με ένα όμως σημαντικό ποσοστό να δηλώνει ότι θα αυξηθεί (38%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εύρος των τομέων ευθύνης για το marketing σταδιακά αυξάνεται και προσεγγίζει το πραγματικό νόημα και το ρόλο που πρέπει να έχει το marketing σε μια επιχείρηση. Σήμερα για τις εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα το marketing δεν είναι μόνο επικοινωνία και διαφήμιση (92%) αλλά και digital marketing 88%, διαμόρφωση στρατηγικής marketing (85%), δημιουργία περιεχομένου 82%, branding 79%, έρευνα 71%, δημόσιες σχέσεις 63% κλπ.
Έχει πολύ ενδιαφέρον η τοποθέτηση των επικεφαλής του marketing στη χώρα μας για το τι θα επιθυμούσαν ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις της αγοράς και στην επίτευξη των στόχων τους τα επόμενα 2-3 χρόνια. Σταθερά και αναμενόμενα το ύψος του Marketing budget αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του Marketing (8,5/10). Πέρα όμως από το budget (που είναι προφανές και εύλογο), οι marketers στην Ελλάδα σήμερα ζητάνε καλύτερη ποιότητα. Είτε αυτό θα γίνει με περισσότερη εκπαίδευση των ομάδων τους (7,7/10), είτε με πιο ικανά στελέχη (7,4/10).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα…
Το Marketing Pulse είναι το βαρόμετρο του marketing στη χώρα μας και πραγματοποιείται ετησίως. Τα αναλυτικά αποτελέσματα του Marketing Pulse 2024 έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του The Marketing Hub (www.themarketinghub.org) και είναι άμεσα διαθέσιμα στα μέλη του οργανισμού για να τα αξιοποιήσουν.

Τελευταία Άρθρα